Let op van de salmonellagolf (update dec)

Kant-en-klare kip, waaronder wraps en sandwiches, zouden de oorzaak zijn van een langdurige salmonella-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zijn in het Verenigd Koninkrijk 81 mensen met de bacterie besmet en is er één overleden. 

Alleen Finland heeft meer gevallen geregistreerd - 89 in totaal - waarbij vijf mensen met sepsis in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De gevallen maken deel uit van een bredere uitbraak waarbij sinds september vorig jaar 196 infecties zijn vastgesteld in verschillende landen in Europa - maar deskundigen blijven onzeker over de bron van de bacterie.

Het ECDC zei dat er meerdere voedseldistributieketens bij betrokken zijn en voegde eraan toe dat nieuwe gevallen "waarschijnlijk zullen voorkomen" totdat de oorspronkelijke bron is geïdentificeerd en gecontroleerd.

Professor Hugh Pennington, een microbioloog die namens de Britse regering meerdere uitbraken van voedselvergiftiging heeft onderzocht, beschreef de uitbraak als een "mysterie" en zei dat er "geen duidelijke gemeenschappelijke bron" was.Salmonellabacteriën worden aangetroffen in de maag van pluimvee en vee. Vogels en dieren kunnen worden besmet via voer, in broederijen of via uitwerpselen op weg naar slachthuizen, waar ook de slacht en verwerking de infectie kunnen verspreiden.

Er zijn meer dan 2.000 soorten salmonella, waarvan de meest virulente levensbedreigend kunnen zijn, met name voor zuigelingen en ouderen.

Een mysterie

Patiënten hebben meestal last van diarree, koorts en buikkrampen. In de ernstigste gevallen kunnen sepsis en nierfalen optreden.

De salmonellastam die zich in Europa, waaronder Frankrijk, Duitsland, Ierland en Nederland, verspreidt is Mbandaka ST413, waarbij tot nu toe in totaal 19 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.

"Op basis van de beschikbare informatie uit case interviews en trace back onderzoeken, is de werkhypothese kant-en-klare kipproducten met besmet kippenvlees als waarschijnlijke dragers van infecties, met vers verkochte kip als een ander mogelijk voertuig", aldus het ECDC.

In het VK hadden 18 van de 26 geanalyseerde gevallen (69,2 procent) in de week vóór het optreden van de symptomen kant-en-klare kipproducten gegeten, aldus het ECDC.

"Met name kipproducten zoals plakjes/stukjes die in sandwiches en wraps werden gebruikt, werden vaker dan verwacht gemeld in vergelijking met de gegevens van nationale voedingsonderzoeken."

Nog eens 38,5 procent van de gevallen "gaf aan kipproducten te hebben gekocht in plaatselijke cafés en restaurants, waaronder wraps, sandwiches/baguettes en kebab", aldus het rapport.

Soortgelijke trends zijn gemeld in Finland, dat tot 8 november het hoogste aantal salmonellabesmettingen van de huidige uitbraak had geregistreerd.

Vijftien gevallen in Finland meldden consumptie van zes kant-en-klare kipproducten, waaronder wraps en sandwiches, van drie merken. Alle 15 gevallen hadden ten minste één kant-en-klaar kippenproduct geconsumeerd. 

Twee producten werden onder dezelfde merknaam op de markt gebracht en getraceerd naar een Ests bedrijf. De onderzoekers konden echter niet vaststellen welk bedrijf de besmettingsbron was.

Prof. Pennington zei dat kippenvoer een potentiële bron van Salmonella Mbandaka ST413 kan zijn.

Hij verklaarde dat kant-en-klare kippenproducten "geen levende salmonella mogen bevatten", omdat ze behandeld en gekookt zijn.

"Een besmettelijke dosis Salmonella is gewoonlijk hoog, dus de aanwezigheid ervan in kant-en-klare producten in hoeveelheden die een infectie kunnen veroorzaken, wijst erop dat er iets mis is bij de productie", voegde professor Pennington eraan toe.

België betrokken

Een afzonderlijke uitbraak van salmonella werd eerder dit jaar gemeld door de Britse Health Security Agency, die de infectie traceerde naar chocoladeproducten die in een fabriek in België waren gemaakt.

Eind jaren tachtig werd de regering bekritiseerd voor haar aanpak van een salmonella-uitbraak nadat de toenmalige minister van Volksgezondheid Edwina Currie ten onrechte beweerde dat "het grootste deel van de eierproductie in dit land nu helaas met salmonella is besmet".

Haar opmerkingen leidden tot de vernietiging van ongeveer 400 miljoen eieren en het slachten van ongeveer 4 miljoen kippen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

Een hernia? Zo kan je pijnvrij blijven leven

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal