Waarom je zaterdag en zondag 2 uur meer zou moeten slapen

Volgens een Koreaanse studie die onlangs in het tijdschrift Sleep Medicine is gepubliceerd, zou één tot twee uur meer slapen in het weekend de gezondheid ten goede komen. Dit zou het risico op depressie verminderen.

Goede nachtrust is essentieel


Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust essentieel is voor een goede gezondheid. Het beïnvloedt namelijk onze gezelligheid, onze cognitieve vermogens en onze gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

In het Westen slapen we echter steeds minder: de tijd die we in bed doorbrengen is in 25 jaar tijd met 18 minuten gedaald, aldus de studie. De gemiddelde slaaptijd in het Westen is daardoor gedaald tot onder de zeven uur, in plaats van de aanbevolen acht à negen uur.

Ten gevolge van gezins- en beroepsverplichtingen hebben wij aan het eind van de week immers al snel een slaapschuld van enkele uren. Dus we maken het goed in het weekend. Een gewoonte die heilzaam zou zijn volgens een studie die in 2021 is gepubliceerd door het medische tijdschrift Sleep Medicine en is uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Yonsei, in Zuid-Korea.

Meer slapen in het weekend, een antidepressivum

Volgens de resultaten van de onderzoekers zou een paar uur extra slapen in het weekend helpen om de gemiste slaap in te halen, maar ook om depressies tegen te gaan. Van de 5.550 deelnemers aan de studie stelden de auteurs vast dat mensen die in het weekend één tot twee uur meer sliepen dan door de week, minder kans hadden op een depressie (2,9%) dan anderen (7%).

Slaap ook niet teveel

Let wel op, en wees voorzichtig om de extra twee uur slaap niet te overschrijden. Volgens de onderzoekers zou te veel slapen in het weekend ook leiden tot een verhoogd risico op depressie (6%). "Deze resultaten geven een beter inzicht in het verband tussen 'inhaalslaap' en depressie en kunnen dienen als basis voor een beter beheer van depressie," meldt de studie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

Een hernia? Zo kan je pijnvrij blijven leven

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal