Tem deze barbaarse huidziekte

Hoewel er tientallen huidziekten bestaan, is er één vrij goed bekend, hoewel niet noodzakelijk wijdverbreid (2 tot 5% van de bevolking wordt erdoor getroffen): seborrheïsche dermatitis. Hoewel goedaardig, kan deze huidziekte echt ongemak veroorzaken voor de getroffenen. 

Wat is seborrheïsche dermatitis en hoe kan deze huidinfectie worden bestreden?

Seborroïsche dermatitis

Achter deze barbaarse naam gaat een microscopische schimmel schuil die een huidziekte veroorzaakt. Het wordt door wetenschappers ook Malassezia genoemd en werkt in de aanwezigheid van talgklieren en talg.Het lijkt op een neefje van eczeem, en kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen (bekend als wiegje). Deze infectie komt voor op plaatsen van het lichaam met actieve talgklieren, zoals de neusvleugels, de hoofdhuid (die talg aanmaakt), enz.

De symptomen van dermatitis

Seborroïsch eczeem manifesteert zich in vlekken die op verschillende delen van het lichaam groeien. U kunt uitbraken krijgen in het gezicht, op de hoofdhuid (dit zijn de meest getroffen gebieden), of op de rest van het lichaam.

Qua kleur variëren de uitbraken van rood tot geel. Deze vlekken veroorzaken irritatie en onaangename jeuk, wat tot krabben leidt.

De uitbraken omvatten ook schubben, d.w.z. kleine stukjes huid die afbreken.

Kun je ervan afkomen?

Helaas, niet echt... het is een chronische ziekte, die een tijdje weg kan gaan, en terug kan komen wanneer je het het minst verwacht. Maar dat betekent niet dat u de uitbraken niet kunt beperken en de gevolgen van seborrheïsche dermatitis niet kunt verminderen!

In ieder geval zijn de oorzaken van de ontsteking nog onbekend, wat niet helpt bij het vinden van een geschikte remedie om de ziekte te beperken. We weten bijvoorbeeld dat in de winter dermatitis meer voorkomt op het lichaam.

De eerste prioriteit is natuurlijk de uitbraken zo veel mogelijk te beperken door te begrijpen wat de oorzaken zijn. In geval van infectie kunt u wel een door uw arts voorgeschreven behandeling op basis van corticoïden nemen, en dan nog slechts zeer zelden, bij een zeer hevige uitbraak.

Ons advies

Een van de eerste punten is om de ziekte te accepteren. Hoewel het onomkeerbare karakter van de ziekte beangstigend kan zijn voor de patiënten, maakt de aanvaarding van deze huidziekte het gemakkelijker om ermee te leven en om ze tegenover anderen te aanvaarden.

Ten tweede moet u een gezonde omgeving om u heen creëren, waarbij stress, zware werkdruk, enz. vermeden moeten worden. Voeding kan ook een factor zijn: vermijd junkfood, zuivelproducten, verzadigde vetten, enz.

Aangezien seborrheïsch eczeem de talgklieren aantast die talg en olie op onze huid produceren, is overmatig zweten ook een factor die het ontstaan van plaques kan versnellen. Na elke sportsessie moet u zich goed wassen, zonder uw huid te irriteren.

De precieze oorzaak van dermatitis achterhalen kan ingewikkeld zijn. De beste manier om de aandoening te bestrijden is de timing van de flare-ups te bestuderen om de oorzaak te achterhalen en de factor te beperken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

Een hernia? Zo kan je pijnvrij blijven leven

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal