Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

 Kramp in je ooglid? 

De oplossing ligt vaak in een onverwachte hoek.

Oorzaken

Kramp in een ooglid kan erg storend en vervelend zijn. Maar waar worden die spasmen nou door veroorzaakt? De belangrijkste oorzaken voor kramp in het ooglid zijn heel divers. Ik som een aantal belangrijke oorzaken hieronder op:
  • Stress
  • Cafeïne
  • Vermoeide ogen
  • Medicatie
  • Vermoeidheid
  • Magnesiumtekort

Medische term: BlefarospasmeOoglidkramp wordt medisch met de term "Blefarospasme" aangeduid, en is ook wel bekend als “BEB” of “Benign Essential Blepharospasm”.

Het is een aandoening waarbij de oogleden krachtig sluiten of willekeurige spierspasmen vertonen. Deze aandoening of vorm van dystonie kenmerkt zich door ongebruikelijke bewegingen. Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis waarbij onwillekeurige spiersamentrekkingen worden veroorzaakt. Hierdoor kunnen verdraaiingen, verwringingen en vervorming ontstaan van lichaamsdelen. BEB komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Is Botox een oplossing?

In sommige gevallen kunnen Botox-injecties helpen om spiertrekkingen tijdelijk te verminderen. De oogspier wordt dan geïnjecteerd met kleine hoeveelheden Botuline-toxine-A. Hierdoor raakt de spier tijdelijk verlamd en verliest hij zijn knijpkracht of spanning. In de kringspier rond het oog wordt een kleine dosis botulinetoxine ingespoten. De prikkeloverdracht naar de hersenen wordt hierdoor geremd. 

Het grote nadeel van botox is dat de effecten van de injectie slechts 2 tot 4 maanden aanhouden. Hierna zal de patiënt herhalingsbehandelingen nodig hebben om het effect te behouden. Bijkomend nadeel is dat het injecteren met botox bijwerkingen kan geven.

Botox is vooral een oplossing voor de therapeut of dokter die de injecties toedient. Doordat de hoge prijs, en het feit dat je periodiek terug moet komen, is hij zeker van mooie inkomsten. Jammer dat dit zo vaak misbruikt wordt ...Kaakpijn is vaak onderliggend probleem

In sommige gevallen is kaakpijn een onderliggend probleem, en de oorzaak van spiersamentrekkingen. In dit geval is het aan te raden om een patiënt te behandelen door middel van kinesitherapie of fysiotherapie, met een intraoraal apparaat, triggerpoint-injecties of geneesmiddelen. 

Hierbij een lijst van kinesitherapeuten gespecialiseerd in dit type aandoeningen: fienjonnaert.be (Oost-Vlaanderen) en kaakpunt.be (algemeen)

Vermoed jij dat dit de onderliggende oorzaak is voor ooglidkramp? Doe onze kaakpijntest!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal

Plots pijn in de rug... help!