Kaakpijn veroorzaakt door hyperventilatie

Hyperventilatie is iets wat iedereen wel kent en wat redelijk veel mensen misschien weleens hebben meegemaakt bij zichzelf. Wanneer je er vaker last van hebt zul je weten dat het niet alleen betekent dat je ademhaling verandert, maar dat het ook een hoop andere klachten kan veroorzaken. Kaak bijvoorbeeld. Deze symptomen komen voort uit de te snelle ademhaling van de persoon die hyperventileert. Super vervelend natuurlijk. Hieronder lees je er meer over!

Wat is hyperventilatie?

De definitie van hyperventilatie is te veel ademen. Dit is dan ook wat er simpelweg gebeurt, mensen ademen te snel en te veel wanneer ze hyperventileren. Soms wordt dit veroorzaakt door een onderliggend fysiek probleem, in de meeste gevallen is angst of stress echter de boosdoener. Doordat hyperventilatie wel fysieke problemen kan opleveren denken veel mensen toch dat ze een probleem hebben. Ze hebben dan vaak onverklaarbare klachten die niet direct kunnen worden opgelost, wat voor voor nieuwe stress zorgt. Een verkrampte kaak is een van de problemen die kunnen ontstaan.

Is hyperventilatie gevaarlijk?


Hyperventilatie is gelukkig in principe niet gevaarlijk voor de fysieke gezondheid. Het kan dus wel klachten opleveren en van invloed zijn op de mentale gezondheid. Je hebt twee vormen van hyperventilatie. Enerzijds is er een acute vorm, anderzijds heb je de chronische vorm van hyperventilatie. Beiden vormen zijn qua gebeurtenis en symptomen hetzelfde. Het verschil is echter dat je het bij de acute vorm duidelijk opmerkt, terwijl het bij chronische hyperventilatie niet altijd duidelijk is dat er sprake is van hyperventilatie. Wanneer je dus plots te veel ademt en vervolgens de controle over je ademhaling verliest hebben we het over de acute vorm. Dit is bekendste, meest voorkomende en gelukkig ook de best te behandelen vorm. 

De chronische variant merk je dus bijna niet op. Hierbij ademt iemand constant te diep of te snel. Hierbij merken deze mensen niet dat er iets mis is, maar ze merken wel symptomen die onverklaarbaar zijn. Kaakpijn is er hier een van. Dit is een heel vervelende vorm van hyperventilatie. Ook deze is verder gelukkig niet gevaarlijk.

Oorzaken van hyperventilatie

De oorzaak van hyperventilatie is vrijwel altijd mentaal. Angst en stress zijn grote veroorzakers van hyperventilatie. Daarnaast kan het verkeerd ademen zorgen voor hyperventilatie.
 

Link hyperventilatie met kaakpijn

Wanneer hyperventilatie leidt tot pijn in de kaken heeft dit natuurlijk een oorzaak. Wanneer je snel ademt zul je meer zuurstof binnen krijgen en dat is helemaal niet erg. Er gaat echter ook meer koolzuurgas uit, en dat heeft wel gevolgen. Koolzuurgas is namelijk van nature een ontspanner van spieren. Een tekort hiervan leidt tot het vernauwen van aders en samentrekken van spieren. Dit heeft een vermindering van toevoer van zuurstof als gevolg. Dit heeft een aantal gevonden waaronder dus pijn in je kaken. De kaakspieren trekken continu samen en op een gegeven moment voel je dat.

Dit kan ook leiden tot andere klachten zoals hartkloppingen, spierpijn een licht gevoel in je hoofd en nog veel meer. Dit leidt over het algemeen alleen maar tot meer angst, en daardoor houd je de klachten in stand. Wanneer mensen gespannen zijn zetten ze ook vaak hun kaken op slot, of ze knarsetanden. Dit leidt na een tijdje ook tot pijn.

Wat moet je doen bij hyperventilatie en kaakpijn?

Hyperventilatie en de bijbehorende symptomen is gelukkig goed te behandelen. De bekende oplossing met het ademen in het zakje helpt bijvoorbeeld goed, alleen wel alleen op de korte termijn. Omdat stress en angst vaak de oorzaak is werkt het aanpakken van dit probleem het beste. Anders ben je een symptoom aan het oplossen en niet het onderliggende probleem. Hier zijn verschillende methodes voor, bij iedereen werkt iets anders. Eventueel kan dit met medicatie, maar omdat bijwerkingen met zich meebrengt wordt dat niet aangeraden.

Chronische hyperventilatie is wat lastiger. Het is vooral belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Hiervoor zal een gespecialiseerd therapeut een aantal testen moeten uitvoeren. Een diagnose neemt vaak al stress en angst weg, en dat zorgt ervoor dat hyperventilatie afneemt. Daarnaast kunnen in dat geval ademhalingsoefeningen helpen. 

Er bestaan kinesitherapeuten gespecialiseerd in dit type aandoeningen. Een aantal voorbeelden: fienjonnaert.be (Oost-Vlaanderen) en kaakpunt.be (algemeen)

Hopelijk helpt dit om minder last te hebben van je kaanšŸ‘€.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal

Plots pijn in de rug... help!