Een hernia? Zo kan je pijnvrij blijven leven

Een hernia is echt verschrikkelijk en kan soms moeilijk te herstellen zijn naargelang de gradaties, toch zijn er enkele manier om de pijn dragelijker te maken en er toch voor te zorgen dat je de dagdagelijkse dingen weer op een aangename manier kunt ervaren. 

Hieronder beschrijven wij kort even de therapie bij een Hernia, die alvast verder kunnen helpen.

Blijf bewegen bij rugpijn

Zwemmen ... een goede manier om ruvriendelijk te blijven bewegen


Het voornaamste bij een lage rugpijn is dat je gedoseerd actief blijft. In de meeste gevallen van een Hernia nuclei pulposi of hernia van de tussenwervelschijf (kortweg HNP) kan men dit verhelpen net als het hebben van lage-rug pijn, wat ongeveer hetzelfde is. 

Door behulp van zelfmanagement kan de pijn na een tijdje verdwijnen. Let op, we leggen hier echt wel de nadruk dat je moet blijven bewegen. Een wetenschappelijke consensus heeft aangetoond dat de patiënt liefst zijn dagelijkse activiteiten voortzet. 

Als je eventueel wacht tot je rug pijnvrij is of je direct stopt vanaf dat je pijn voelt bij een oefening kan je in een vicieuze cirkel geraken. Want daardoor raken de spieren echter gespannen en creëer je ook een bewegingsangst om nog verder te doen.

Andere interventies


Als je bijna niet kan slapen en toch nog voortdurend pijn hebt aan je rug zijn er natuurlijk ook nog andere oplossingen. Je kan bijvoorbeeld op maatgemaakte en begeleide oefenprogramma’s doen. Dit uiteraard naar jouw mogelijkheden en grenzen. 

Daarnaast kunnen er ook manuele technieken worden toegepast, een kinesitherapeut is daar een perfect voorbeeld van. Met een specialiteit in de manuele therapie zal hij of zij je zeker verder kunnen helpen.

Al de voorgenoemde dingen kunnen je enorm vooruit helpen, als laatste en aansluitend kan je ook kiezen voor psychologische ondersteuning. Vaak zal je dan te maken hebben met een cognitieve gedragstherapeut.

Medische en chirurgische interventies

Wil je toch liever medicijnen nemen? Dan we raden we je alvast het volgende aan. Bij voorkeur neem je niet-steroïdale ontstekingsremmers. Hier heb je verschillende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Pas echter op, in speciale gevallen moet men soms ook sterkere pijnstillers nemen zoals antidepressiva en anti-epileptica.

Als je echter klachten hebt die langer duren dan 6 tot 12 weken, heb je waarschijnlijk een chirurgische ingreep nodig. Wij willen je wel nu alvast meegeven dat dit misschien niet volledig de pijn wegneemt. Een operatie bij een hernia is daadwerkelijk een uitzondering dan een regel. Dit komt vaak omdat de patiënt denkt dat een operatie automatisch rugklachten zal doen afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kramp in je ooglid kan een verrassende oorzaak hebben...

Met deze apps leer je vlot een nieuwe taal

Plots pijn in de rug... help!